Tankar kring Psaltaren – del 50

Ps 8:4
När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna som du har skapat

Låt oss se på några fakta om universum. Avstånden är närmast ofattbara.

Månen är vår närmsta planet. Avståndet dit är ”bara” 384 000 km. För att köra samma sträcka med bil i en hastighet av 70 km/tim skulle det behövas 228 dagar.

Avståndet till solen är 150 miljoner km. Jämför vi med ”bilfärden till månen” skulle det på samma sätt ta ca. 245 år att komma till solen.

När vi sträcker oss längre ut i rymden kan vi inte längre räkna bara i antal kilometer, utan vi måste räkna i ljusår. Ett ljusår = 9461 biljoner km (1 biljon är en 1 följd av 12 nollor).

Vårt solsystem är en del av galaxen Vintergatan. Vintergatans diameter är 100 000 ljusår.
Avståndet till den närmaste galaxen är 2,5 milj. ljusår, och storleken på hela det observerbara universum är 46 miljarder ljusår.

David konstaterar att Gud har skapat universum, och det är bara att hålla med honom. Hur skulle detta enormt stora och komplicerade universum kunna fungera utan en skapare?

1 kommentar:

  1. Ja,det vore lika osannolikt som att det skulle explodera på en skrotfirma,och det skulle stå en färdig Cadillac,när röken hade lagt sig,ha,haha!!! O´store Gud när jag den värld beskådar,som du har skapat med Ditt allmaktsord.Då brister själen ut i lovsång,HALLELUJA!!! Herrens välsignelse och Kram!!!

    SvaraRadera