20 januari

Clara Swain upplevde en kallelse att bli läkare. På den tiden, vi talar om 1860-talet, var det mycket ovanligt att kvinnor utbildade sig till läkare. När hon tagit sin examen vid 35 års ålder,bestämde hon sig för att resa till Indien och hjälpa kvinnor där. Pastor DW Tomas, som verkade i Bareilly i nordvästra Indien, hade rapporterat att det fanns behov av kvinnliga läkare, eftersom manliga läkare inte fick behandla kvinnor. Clara gensvarade på behovet, och på så sätt blev hon världens första kvinnliga läkarmissionär.
Resan med båt till Indien blev fruktansvärt påfrestande för Clara, och när hon kom i land visade det sig att hon måste vänta en vecka på sitt bagage. Sedan tog hon sig fram med ett hästdraget fordon kallat "dak garis". Hon sov i fordonet på nätterna, väl medveten om att det fanns tigrar i närheten, och eftersom hon inte kunde de lokala dialekterna hade hon svårt att få tag på mat.
20 januari 1870, kl. 5 på morgonen, kom hon fram till Bareilly. Hon hann inte mer än fram innan kvinnor och flickor samlades för att få hjälp.
Efter ett år hade hon behandlat 1300 patienter. Hon undervisade också på egen hand 14 flickor och tre kvinnor i  bl.a. anatomi, fysiologi och kvinno- och barnsjukdomar. De var färdigutbildade 1873. Året efter hade hon byggt det första kvinnosjukhuset i Asien.

2 kommentarer:

  1. Hej. Kvinnor kan minsann. Man glömmer ofta de som varit förgrundsfigurer på många sätt, men det existerade ju en enorm kunskap då också. Blessings. Gud är god som låter oss vittna om honm...
    /Maria

    SvaraRadera
  2. Ja, Maria, kvinnor kan. Och precis som du säger så glömmer vi lätt bort dem som varit förgrundsfigurer. Det är bra att påminna sig om dessa som offrade allt för att tjäna Gud, när vi ibland tycker att det känns motigt.
    Var välsignad!
    Lars Erik

    SvaraRadera